Компанията Mattel, която произвежда Барби, пусна на пазара нова серия от

...
Компанията Mattel, която произвежда Барби, пусна на пазара нова серия от
Коментари Харесай

Новите кукли Барби, вдъхновени от жените в науката

Компанията Mattel, която произвежда Барби, пусна на пазара нова серия от известните кукли в чест на шест от най-изявените дами в битката против Covid-19. Целта е те да послужат като модели за подражателство на дребните девойки. Почетени са успешни дами, работещи в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM).

Сред новите кукли е и тази, която е направена с лика на 59-годишната професорка от Оксфордския университет Сара Гилбърт. Тя е водещата изследователка, разработвала ваксината .

Куклата, отдадена на проф. Гилбърт, има нейната дълга кестенява коса и черни очила. Тя е облечена в тъмносин костюм със сако и панталон, както и с бяла блуза. Изследователката съобщи пред BBC, че в началото е намерила творението за " доста необичайно ", само че се надява, че то ще въодушеви децата.

" Моето предпочитание е моята кукла да покаже на децата дами, създали кариера в непопулярни специалности като ваксинолог. "

По искане на Гилбърт компания Mattel ще направи финансово подаяние на неправителствената организация  " Жени в науката и инженерството ".
    View this post on Instagram           
A post shared by Radleys: Chemistry Supplier (@radleys_chemistry)

Ваксиноложката, която беше почетена с премия в чест на рождения ден на кралицата, започна да проектира имунизацията против ковид при започване на 2020 година, когато Covid-19 се появи за първи път в Китай. Създадената с нейният труд АстраЗенека сега е най-широко употребяваната по света, като дози от нея се ползват допълнително от 170 страни.

В новата серията има и кукла Барби с лика на американската сестра от незабавно поделение в Ню Йорк Ейми О'Съливан, лекувала първия пациент с Covid-19 в страната. Включени са още д-р Одри Круз от Лас Вегас, която е на първа линия в битката с инфекцията, австралийската лекарка, който оказа помощ за основаването на облекло за многократна приложимост за здравни работници и биомедицинска изследователка от Бразилия.

Така производителят на играчки Mattel отговаря на рецензиите, че куклите Барби създават нереалистичен облик на женствеността.

Затова вече се оферират тематични кукли с професии като пожарникарка, лекарка и астронавтка, както и такива с разнообразни цветове на кожата, отличаващи се от оригиналната бяла, руса кукла, която се появи за първи път през 1959 година

През годините известните играчки са правени по сходство на певицата Бионсе, актрисата Мерилин Монро, някогашната първа дама на САЩ Елинор Рузвелт и други вдъхновяващи дами.

 
Пуснаха първата кукла Барби от рециклирана пластмаса
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР